Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο: «Διαφοροποιημένη διδασκαλία: από την θεωρία στην διδακτική πράξη», Μάλια-Μοχός 10-12 Οκτωβρίου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο με θέμα: «Διαφοροποιημένη διδασκαλία: από την θεωρία στην διδακτική πράξη» που έγινε στα Μάλια και στο Μοχό από 10 έως 12 Οκτωβρίου. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 300 και πλέον εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης από όλη τη Κρήτη, καθώς και γονείς.

Το συνέδριο, διοργανώθηκε από τους  Σχολικούς  Συμβούλους Αθ. Κατσαγκόλη ΠΕ11, Ελ. Πουλλά ΠΕ06, Δ. Αγγελιδάκη-Πετσαγγουράκη ΠΕ06 και Γ. Κορναράκη ΠΕ02 της ΠΔΕ Κρήτης σε συνεργασία με το Γυμνάσιο & Γ. Λύκειο Μαλίων, το Γ. Λύκειο Μοχού και το 1ο & 2ο Δημοτικό σχολείο Μαλίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και του Δήμου Χερσονήσου.

Στόχος του συνεδρίου ήταν, αφενός να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε διδακτικές πρακτικές και στρατηγικές μάθησης και να τους  δοθούν εργαλεία για να μπορούν να εφαρμόσουν μαθητοκεντρικές διδασκαλίες που να εντάσσουν όλους/ες τους μαθητές/τριες στην μαθησιακή διαδικασία μέσα στην κανονική τάξη (mainstream class) ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους και να αποφεύγονται οι μαθησιακοί αποκλεισμοί και κατηγοριοποιήσεις και ως εκ τούτου να περιορίζονται δραστικά οι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές και η ενδοσχολική και εξωσχολική βία, και αφετέρου οι γονείς μέσω παράλληλης επιμόρφωσης, να κατανοήσουν την φιλοσοφία και τους στόχους αυτής της καινούργιας διδακτικής προσέγγισης, καθώς οι γονείς αποτελούν σημαντικά μέλη  της σχολικής κοινότητας που με την στάση τους μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο εκπαιδευτικό έργο ή να το ακυρώσουν.  

Όλα τα παραπάνω επετεύχθησαν μέσω των  εισηγήσεων και των παράλληλων  θεματικών εργαστηρίων  που υλοποιήθηκαν, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για γονείς, κατά τη διάρκεια του τριημέρου του συνεδρίου.

Στο συνέδριο έκαναν εισηγήσεις και εργαστήρια διακεκριμένοι καθηγητές/τριες πανεπιστημίου, Σχ. Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί-γονείς όπως η κ. Παντελιάδου Σουζάνα (Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, ΑΠΘ), ο κ. Κοκαρίδας Δημήτρης (Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η κ. Λιβανίου Ελένη (Εκπαιδευτική Ψυχολόγος), η κ. Παπά Αγγελική (Ειδική παιδαγωγός για την Αγγλική Γλώσσα), η κ. Παναγιωτάκη Μαρία (Ψυχολόγος, Κοινωνιολόγος, Υπεύθ. Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου),η κ. Χατζάκη Αικατερίνη (Φιλόλογος, Δ/ντρια 6ου ΓΕΛ Ηρακλείου), η κ. Βεριγάκη Ιωάννα (Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοπαθολόγος-Ψυχαναλύτρια), η κ. Μπάρου Γεωργία (Πρόεδρος  Ομοσπονδίας Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες), η κ. Τουπογιάννη Μαρίνα (Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή) και  ο κ. Κορναράκης Γεώργιος (Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων.).

Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσους, ως άτομα, σύλλογοι ή φορείς βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση  του συνεδρίου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε ολόκληρη την κοινότητα των Μαλίων για την υποστήριξη που προσέφερε, και ευχόμαστε το συνέδριο αυτό, να αποτελέσει την αφετηρία για τη θεσμοθέτηση  στην περιοχή παρόμοιων δράσεων  και στο μέλλον.

Πληροφορίες για το συνέδριο καθώς και πληροφοριακό υλικό θα βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

του Δήμου Χερσονήσου: http://www.hersonissos.gr/press-release/news/sinmal0914.html

του Σχολικού Συμβούλου Αθ. Κατσαγκόλη:  http://users.sch.gr/akatsag

του Γυμνασίου Μαλίων: http://gym-malion.ira.sch.gr

 

                                                                                                     Η Οργανωτική Επιτροπή