22η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2015: Αβδού - φράγμα Αποσελέμη

Σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος μέρος στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της 22ης Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2015, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, ώρες 10.00 - 14.00 το πρωί, στο φράγμα Αποσελέμη, στο Αβδού και συγκεκριμένα στο χώρο του Ι. Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη που συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας. Η γιορτή συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και, σε τοπικό επίπεδο, συνδιοργανώνεται από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το Δίκτυο παρακολούθησης της κατάστασης των υγρότοπων Κρήτης και Λέσβου του WWF Ελλάς και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αβδού.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση και φωτογράφιση πουλιών του υγροτόπου, περιβαλλοντικό εργαστήρι και δρώμενα για τα παιδιά, ενημέρωση για τη μετανάστευση των πουλιών και κέρασμα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Ο σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που τα πουλιά φωλιάζουν, περιοχές που διαχειμάζουν και τόποι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση κατά τις μεταναστευτικές τους πορείες άνοιξη και φθινόπωρο. Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, στο ταξίδι τους προς το νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Οδηγίες πρόσβασης: Για να φτάσετε στο χώρο της γιορτής θα πάρετε τον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου από τη διασταύρωση Χερσονήσου της Εθνικής Οδού. Πριν φτάσετε στην είσοδο του χωριού Αβδού, θα στρίψετε αριστερά προς τον Ι. Ν. του Άγιου Κωνσταντίνου. Ακολουθήστε τη σήμανση για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο και να φτάσετε στο χώρο της γιορτής.

Τι θα χρειαστείτε: Εάν προσπαθήσουμε να δούμε τα πουλιά από κοντά το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να τα διώξουμε μακριά μας ή να τα ενοχλήσουμε σοβαρά. Έτσι, είναι καλύτερα για όλους η παρατήρηση να γίνεται από κάποια απόσταση. Στην εκδήλωση θα υπάρχουν διαθέσιμα μερικά κυάλια και τηλεσκόπια. Τα πιο κατάλληλα κυάλια μεγεθύνουν την εικόνα από 7 έως 10 φορές. Τα τηλεσκόπια που μεγεθύνουν την εικόνα από 20 έως 60 φορές χρησιμοποιούνται όταν τα πουλιά βρίσκονται αρκετά μακριά. Για φωτογράφιση χρειάζεται τηλεφακός μεγαλύτερος των 200 mm και τρίποδο. Είναι καλύτερα να φοράμε μαλακά ρούχα με ήπιους χρωματισμούς και παπούτσια περιπάτου. Aκολουθήστε τις οδηγίες των εθελοντών και τη σήμανση του χώρου.

Η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί συστηματικά με την παρατήρηση πουλιών είναι σημαντικό να αποκτήσει ένα καλό βιβλίο-οδηγό πεδίου για την αναγνώριση των ειδών που ζουν σε μια γεωγραφική ενότητα όπως η Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας www.ornithologiki.gr και στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
www.opi.org.gr