Το φαράγγι του Αποσελέμη

 

Αρχίζει από την περιοχή του Αγίου Πνεύματος στις Ξεροκαμάρες (νότιο άκρο) και φθάνει έως το ύψος του οικισμού Αγριανά (βόρειο άκρο) έχει κατεύθυνση από Ν προς Β, το μήκος του υπολογίζεται σε 4χλμ. Και το υψόμετρό του είναι 120μ. στο νότιο άκρο και 13μ. στο βόρειο. Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού, το 1/3 περίπου του μήκους του, μοιάζει περισσότερο με μία πολύ στενή κοιλάδα, μέσα από την οποία κυλά ο ποταμός.  Προοδευτικά οι πλαγιές γίνονται όλο και πιο απότομες, σε ορισμένα δε σημεία είναι σχεδόν κατακόρυφες φθάνοντας το ύψος των 150-200μ. Στο ύψος των Αγριανών το σκηνικό αλλάζει απότομα. Οι κάθετες πλαγιές παραχωρούν τη θέση τους σε χαμηλά, ομαλά υψώματα, ενώ το στενό πέρασμα μετατρέπεται σε μία γραφική κοιλάδα, η οποία από το ύψος της γέφυρας της παλιάς εθνικής οδού Ηρακλείου- Αγ. Νικολάου, παραχωρεί τη θέση της στον υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη.

 

Τα κυριότερα είδη της πανίδας του φαραγγιού του Αποσελέμη είναι ο σκατζόχοιρος, ο λαγός, η ζουρίδα, το καλογυναικάρι, η βιτσίλα, ο κοτσυφός, τ'' αγριοπερίστερα, τα λαδεράκια, οι ασκορδαλλοί, τα σπουργίτια, οι σαύρες, τα φίδια,  οι χοχλιοί κλπ.

 

Η παραποτάμιος βλάστηση δίδει ένα διαφορετικό χρώμα στην περιοχή με τα μεγάλα δένδρα όπως τα πλατάνια (Platanus orientalis) και τις καρυδιές (Juglans regia). Εδώ τα τεχνητά οικοσυστήματα συνδυάζονται άριστα με τα φυσικά. Τα οπωροφόρα δένδρα των κήπων συνταιριάζουν με τη βλάστηση των αυτοφυών πλατανιών και όλα μαζί με το βαθύ πράσινο χρώμα τους ξεχωρίζουν ανάμεσα στα γκρίζα χρώματα των ελαιώνων και στις βραχώδεις όχθες του ποταμού.

 

Άλλα παρόχθια φυτά είναι τα καλάμια (Arudo donax), οι βάτοι (Rubus sanctus), οι αβρωνιές (Calystegia sepium) και τα λάπαθα (Rumex conglomeratus) κλπ.