Διαδραστικός πολύ-οδηγός διαβίωσης μεταναστών

Η ΒΕΕ GROUP A.E., η PRAKSIS, η «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ έχει αναλάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών την υλοποίηση του έργου 1.4.β/13 με τίτλο: «Ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν στους μετανάστες, αναπαραγωγή και ευρεία διανομή δομημένου εντύπου, ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού».


Ο στόχος του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ήταν η παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών με θεματολογία που αφορά άμεσα τους πολίτες τρίτων χωρών. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, έγινε προσπάθεια εξοικείωσης των μεταναστών σε θέματα ραδιοφωνίας και ευρύτερα τεχνικών παραγωγής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση 24 μεταναστών-στριών και 20 γηγενών σε θέματα ραδιοφωνίας και σε Πολυπολιτισμικά Μέσα Ενημέρωσης (Community Media), με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στην παραγωγή των ίδιων των εκπομπών.

 

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» μεταδίδονταν καθημερινά από το ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM» και είχαν ως στόχο αφενός την ενημέρωση των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στην χώρα μας  για τα θέματα που τους αφορούν (όπως για παράδειγμα η υγεία, η εργασία, η εκπαίδευση, η στέγαση, οι δημόσιες υπηρεσίες, η νομική και διοικητική υποστήριξη, ήθη και έθιμα της χώρας υποδοχής, γεωγραφία κλπ) και αφετέρου την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας υποδοχής σε ζητήματα διαφορετικότητας.

 

 

Επιπλέον στο πλαίσιο του έργου:

  • - Αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα στην οποία είναι δυνατή η υποβολή ερωτημάτων και θεμάτων προς συζήτηση στις ραδιοφωνικές εκπομπές  και βρίσκεται στην διεύθυνση www.politestoukosmou.gr.
  • - Δημιουργήθηκε σελίδα στο Facebook με όνομα Πολίτες του Κόσμου για την ενημέρωση του κοινού και των συμμετεχόντων.
  • - Αναπτύχθηκε ένα ντοκιμαντέρ που εξοικειώνει μέσω πρακτικών τους υπηκόους τρίτων χωρών με θέματα ραδιοφωνικής παραγωγής.

 

Επίσης, στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου, αναπτύχθηκε ένας διαδραστικός πολύ-οδηγός που αφορά στη διαβίωση των μεταναστών. Ο πολύ-οδηγός είναι πολύ εύχρηστος και είναι μεταφρασμένος σε 9 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Σουαχίλι, Αλβανικά, Ρώσικα, Πουντζάμπι και Ουρντού). Ο πολύ-οδηγός μέσω ερωταπαντήσεων, εικόνων και συνοπτικών φιλικών κειμένων παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και οδηγίες σε θέματα που αφορούν στα ακόλουθα θέματα:

  • - Σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα 
  • - Γεωγραφία, πολιτισμός, ψυχαγωγία, διατροφή, ήθη / έθιμα / παραδόσεις, θρησκεία 
  • - Θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και αδειοδότησης μεταναστών 
  • - Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση / Κατάρτιση, Στέγαση, Πρόνοια, Κοινωνικές Υπηρεσίες 
  • - Χάρτες, στοιχεία επικοινωνίας φορέων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών αριθμών άμεσης ανάγκης), στοιχεία και πληροφορίες για τα μέσα μετακινήσεων, μικρές και χρήσιμες συμβουλές για διάφορα θέματα (tips), βασικά στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγράμματος www.politestoukosmou.gr ή να επικοινωνήσετε με την κ. Τσαμαδού Ευηλιάνα (tsamadou@bee.gr) στο τηλέφωνο: 2410- 554045.