Πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Yπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 11 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό», ανοίγει τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» και μέσα από σειρά δράσεων ενημερώνει, συζητά, καταγράφει απόψεις και κινητοποιεί τους πολίτες.
Αναδεικνύεται το φαινόμενο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, οι διαστάσεις που έχει λάβει στην Ελλάδα με στόχο να κατατεθούν στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς συγκεκριμένες και πρακτικές προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

 

Στην πανελλαδική αυτή εκστρατεία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να:


α) Συνυπογράψουν τις ακόλουθες προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου:

  1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
  2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους Συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).
  3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.
  4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.
  5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
  6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).
  7. Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.
  8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.
  9. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθ'όλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

 

β) Επισκεφθούν το http://www.meneimystiko.gr , να ενημερωθούν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, να διαβάσουν πραγματικές ιστορίες, στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο, να ανατρέξουν σε υποθέσεις που συντάραξαν την κοινή γνώμη, να γνωρίσουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένα παιδί που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει όλα όσα έχει υποστεί.

 

Υπογράφουμε όλοι στο link https://meneimystiko.gr/petition/

για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και μαζί να προστατεύσουμε κάθε παιδί από την σεξουαλική κακοποίηση!

 

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΩΝΗ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ!

 

  • Τηλεοπτικό σποτ της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών:

 

Περισσότερες πληροφορίες:

       «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Γραφείο Τύπου, press@hamogelo.gr , τηλ. 210-3306140.