main img main img main img main img main img main img main img main img

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2015: καθαρισμός της ακτής γύρω από το λιμανάκι Γουρνών και παράλληλες εκδηλώσεις

Η καθιερωμένη, πλέον οικολογική δράση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για τη διαφύλαξη του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» που συντονίζει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια υλοποίησης. Ο Δήμος Χερσονήσου συμμετέχει διαχρονικά ενεργά συντονίζοντας την προσπάθεια για την προστασία της Μεσογείου και διαδίδοντας το μήνυμα της σημασίας διαφύλαξης των ακτών από τα απορρίμματα.

Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης, σε συνεργασία με εθελοντές από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου, την Τετάρτη 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της ακτής γύρω από το λιμανάκι Γουρνών μέσα στην πρώην αμερικανική βάση από 120 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γουρνών και μέλη του ΚΑΠΗ. Μικροί και μεγάλοι καθάρισαν με ζήλο την ακτή και έδωσαν έμπρακτα το παράδειγμα της υπεύθυνης συμμετοχής στην επίλυση του «κοινού» μας προβλήματος, της ρύπανσης των ακτών.

Στη συνέχεια οι μικροί οικοεθελοντές με την καθοδήγηση της κ. Μαριάννας Καπαταγή – Αποστολάκη «αξιοποίησαν» την αποκομιδή με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο: έφτιαξαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά δόθηκε έμφαση και στη χρήση της πλαστικής σακούλας για τις κατασκευές παράλληλα με ενημέρωση για την καταστροφική «κατάχρησή» της για τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η δράση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium), όπου οι βιολόγοι του ΕΛΚΕΘΕ έδωσαν έμφαση στη θερμική ρύπανση της Μεσογείου και στους λεσεψιανούς μετανάστες.

Επίσης, στους συμμετέχοντες εθελοντές έγινε διανομή προωθητικού υλικού στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του διακρατικού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED «E2STORMED Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στον κύκλο του νερού μέσω χρήσης καινοτόμων πρακτικών στη διαχείριση των Όμβριων Υδάτων σε έξυπνες μεσογειακές πόλεις», στο οποίο ο Δήμος Χερσονήσου συμμετέχει ως εταίρος και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εφαρμογής.

 

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου