ΦοΔΣΑ: με μεγάλη επιτυχία το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Απορριμμάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Απορριμμάτων στη Χερσόνησο από τις 18 - 20 Ιουνίου, με θέμα: «Διαχείριση απορριμμάτων - κυκλική οικονομία Φο.Δ.Σ.Α και κοινωνίες μηδενικών αποβλήτων».

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Βιργινία Μανασάκη, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχοι, Πρόεδροι και Στελέχη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και πλήθος αιρετών από όλη την χώρα, εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς, διαχειριστές απορριμμάτων, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις στον κλάδο των απορριμμάτων.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν εισηγητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίοι μετέφεραν τις μεθόδους που ακολουθούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν.

Κεντρικό θέμα στο συνέδριο αποτέλεσε η εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και η αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ΠΕΣΔΑ Κρήτης, καθώς όπως υπογραμμίστηκε είναι ήδη αναθεωρημένος και αναφέρθηκε ότι τα έργα της Κρήτης για την διαχείριση απορριμμάτων θα εξετασθούν σε ειδική συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά προτεραιότητα από την υπόλοιπη χώρα.

Τονίστηκε επίσης πως το έργο «Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος», έχει χαρακτηριστεί εμπροσθοβαρές μετά το τεχνικό δελτίο που υποβλήθηκε από τον Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ το Δεκέμβριο του 2014 και θα εγκριθεί άμεσα για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο.

Πρέπει επίσης να τονιστεί η κοινή γραμμή συνεννόησης μεταξύ της ΚΕΔΕ και του Δικτύου των ΦοΔΣΑ για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφορικά με τον εθνικό σχεδιασμό, η οποία εκφράστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιο Πατούλη, τον πρόεδρο του Δικτύου ΦοΔΣΑ κ. Θεόδωρο Κάρδαρη και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ κ. Βαρδή Φραγκιαδάκη.

Η 9η Πανελλήνια Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α. συνδιοργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α., το Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε., την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χερσονήσου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.