main img main img main img main img main img main img main img main img

Προληπτικοί έλεγχοι αναπνευστικής λειτουργίας – Δωρεάν Σπιρομετρήσεις στον Δήμο Χερσονήσου

 

Σας ενημερώνουμε ότι,

 

Ο Δήμος Χερσονήσου - γραφείο κοινωνικής πολιτικής - σε συνεργασία με ειδικούς πνευμονολόγους, πρόκειται να υλοποιήσουν δωρεάν σπιρομετρήσεις ως εξής:

 

- Την Παρασκευή 9 Μαΐου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Γουρνών (εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης)

 

-    Την Τετάρτη 14 Μαΐου στο Κ.Α.Π.Η. Λιμ. Χερσονήσου και

 

-    Την Τετάρτη 28 Μαΐου στο Περιφερειακό Ιατρείο Επισκοπής

 

 

 

     κατά τις ώρες από τις 9.00 έως τις 14.00.

 

 

 

Οι εξετάσεις απευθύνονται κυρίως σε πολίτες άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Όσοι ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κρατούν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους (εάν διαθέτουν).  

 

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και την ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας κατά την εκπνοή. Οι έλεγχοι μέσω σπιρομέτρησης γίνονται στο πλαίσιο πρόληψης παθήσεων όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), που αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές. Μάλιστα, η επίπτωση της νόσου αυξάνεται ταχέως, κυρίως λόγω του καπνίσματος.

 

Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση στη βασική εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, τη διάγνωση και σταδιοποίηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας με σπιρομέτρηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη.

 

 

 

 

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου

 

Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου