main img main img main img main img main img main img main img main img

Εκδήλωση για το «έτος Καζαντζάκη» με θέμα: «ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Σε μια σεμνή εκδήλωση για το «έτος Καζαντζάκη» με θέμα: «ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι», κάτω από τη σκιά του φιλόξενου υπεραιωνόβιου πλατάνου υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο το απόγευμα του Σαββάτου στο Κράσι, ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης.

Στην ποιοτική αυτή βραδιά – αφιέρωμα στη λογοτεχνική συντροφιά Νίκου Καζαντζάκη – οικογένειας Αλεξίου, ο δήμαρχος Χερσονήσου στην προσφώνησή του στον πρώτο πολίτη της χώρας αναφέρθηκε στη δυναμική του τοπίου, που αποτέλεσε όχι απλά αγαπημένο προορισμό διακοπών για τη λογοτεχνική συντροφιά, αλλά «ένα δυναμικό πεδίο, με πολλές φορές παρεμβατική παρουσία στο έργο τους. Το τοπίο λοιπόν υποβάλλει, δεσμεύει συναισθηματικά και παίρνει υπόσταση ως ένας από τους πρωταγωνιστές που συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στην έμπνευση των δημιουργών, αλλά και στην πλοκή της αφήγησης.»

Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα του Δήμου Χερσονήσου, ένα από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, του κυρίαρχου μοντέλου ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για αλλαγή αυτού του προτύπου με «δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επισκεπτών και των δημοτών και την αλλαγή παγιωμένων αντιλήψεων και χαρακτηριστικών.» 

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη «να στηριχτούμε σε νέα μοντέλα ανάπτυξης και σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο περιβάλλων χώρος, που αγκαλιάζει τη σημερινή εκδήλωση, για να επενδύσουμε σε μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.»

Ακολούθησαν οι ομιλίες της κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη, προέδρου του ελληνικού τμήματος Διεθνής Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με τίτλο: «Τότε που οι θεοί, ήσαν ακόμη στην κούνια τους»  και του κ. Νίκου Χρυσού, συγγραφέα, με τίτλο: «Λευτέρης Αλεξίου, ο δάσκαλος, ο ποιητής, ο αδελφός, ο φίλος.»

Στο κλείσιμο της βραδιάς, ο δήμαρχος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο ενός διάσημου αρχαιολογικού ευρήματος, του χρυσού κοσμήματος των μελισσών που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και βρέθηκε στο Χρυσόλακκο, τον ταφικό περίβολο της νεκρόπολης των Μαλίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το σύμβολο των μινωικών Μαλίων, η μέλισσα, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, μια γνήσια οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην απόκτηση εισοδημάτων μέσω της απόδοσης.»

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Νίκος Καζαντζάκης», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με τη συμμετοχή εβδομήντα νέων ομογενών από την Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία και Μολδαβία, οργανώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και του Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

 

 

 

 

 

 

Κράσι2

 

 

Κράσι3

 

Κράσι4

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου