main img main img main img main img main img main img main img main img

Ο Δήμος Χερσονήσου παρουσιάζει το νέο τουριστικό χάρτη εμπειριών και την κάρτα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας

 

Χερσόνησος, 4 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

ΘΕΜΑ: Ο Δήμος Χερσονήσου παρουσιάζει το νέο τουριστικό χάρτη εμπειριών και την κάρτα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας


Το νέο τουριστικό χάρτη εμπειριών και την κάρτα για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα ξενοδοχεία παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013,  ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

 

Στην συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν ο κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος, Εντεταλμένος για τον Τουρισμό, ο κ. Σπύρος Σταρίδας, υπεύθυνος για τη χαρτογράφηση της περιοχής του Δήμου και οι συνεργάτες του, οι Ειδικοί Σύμβουλοι του Δημάρχου και στελέχη του Δήμου Χερσονήσου.

 

 

Σχετικά με τον χάρτη ο κ. Δοξαστάκης είπε:

 

Οι χάρτες είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία προώθησης, προβολής και ενημέρωσης των επισκεπτών ενός τουριστικού προορισμού, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούτο (πολιτιστικό, φυσιολατρικό, διαδρομές κτλ) που μπορεί να τους προσφέρει με εύκολο και γρήγορο τρόπο.

 

Ο Δήμος Χερσονήσου αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για ενίσχυση και καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών του, δημιούργησε τον τουριστικό χάρτη εμπειριών του Δήμου.  Ο χάρτης έχει μέγεθος 70X100 εκατοστά σε κλίμακα 1:30.000, συμβατός με GPS δύο συστημάτων (Ελληνικό και Παγκόσμιο), ενώ έχει μεταφραστεί στη πρώτη του έκδοση σε Ελληνικά, Αγγλικά. Ο χάρτης δεν έχει διαφημιστικούς χώρους και καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου με έξοδα από το Δήμο Χερσονήσου. Πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά, ο Δήμος Χερσονήσου έχει προβλέψει στη σχεδίαση του χάρτη ένα ειδικό χώρο, στον οποίο δίνει την δυνατότητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση επιθυμεί να βάλει την δική της διαφήμιση και να τυπώσει τον τουριστικό χάρτη.

Βασικός στόχος της δημιουργίας του χάρτη είναι η ενίσχυση της εικόνας της ενδοχώρας και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού κάλλους και του πλούτου της περιοχής, με τρόπο τέτοιο ώστε να παροτρύνει τον επισκέπτη να επισκεφθεί και άλλα μέρη στον Δήμο εκτός από την παράκτια ζώνη.

 

Τα επίπεδα πληροφορίας που προσφέρει ο χάρτης στη γεωφυσική του όψη είναι τα ακόλουθα:

1. Βασικά επίπεδα (Παραλίες, Οικισμοί, Δρόμοι & χωματόδρομοι, Νοσοκομεία & ιατρικά κέντρα, στάσεις λεωφορείων κτλ)
2. Επίπεδα πολιτιστικής πληροφορίας (Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, Εκκλησίες - Μοναστήρια κτλ)
3. Επίπεδα αθλητικής πληροφορίας & άλλων δραστηριοτήτων (Αθλητικές εγκαταστάσεις, Υδάτινα Πάρκα, Δραστηριότητες κτλ)
4. Επίπεδα φυσιολατρικής πληροφορίας (Μονοπάτια πεζοπορικά, Ποδηλατικές διαδρομές, Θέσεις θέας, Φαράγγια κτλ)

 

Στη άλλη όψη του χάρτη ο επισκέπτης μπορεί ουσιαστικά να βρει τον Χάρτη των Εμπειριών του Δήμου,  όπου επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά το νέο τουριστικό slogan του Δήμου: Land of Experiences. Σε αυτή την όψη ξεδιπλώνονται όλες οι εμπειρίες που μπορεί κάποιος επισκέπτης να γευτεί στο Δήμο Χερσονήσου,  οι οποίες παρουσιάζονται με έξυπνο και άμεσο τρόπο (Info Graphics).
Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει εμπειρίες και που ακριβώς μπορεί να τις ζήσει όπως:
1. Αναψυχής
2. Πολιτισμού
3. Άθλησης
4. Θρησκευτικές
5. Εκδηλώσεων & Συνεδρίων

 

Τέλος ο Δήμος θα ολοκληρώσει την ενέργεια της δημιουργίας του χάρτη, περνώντας όλα τα επίπεδα πληροφορίας σε ένα ψηφιακό χάρτη ο οποίος θα είναι προσβάσιμος στο δικτυακό χώρο του Δήμου (hersonisos.gr) δίνοντας την δυνατότητα σε οποιοδήποτε θέλει να βρει όλες τις πληροφορίες και τα σημεία ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά.

 

όσον αφορά στην κάρτα πόρτας για τα ξενοδοχεία ο Δήμαρχος ανέφερε:

 

Ο Δήμος Χερσονήσου έχει προσχωρήσει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» τον Απρίλιο 2012, με σκοπό τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Ενεργειακές πολιτικές (20-20-20).  

 

Στα πλαίσια της υλοποίησης δράσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στον τουριστικό τομέα, ο Δήμος Χερσονήσου δημιούργησε μακέτα κάρτας – πόρτας προς διάθεση για τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα μπορούν να τοποθετήσουν το λογότυπό τους καθώς και το μήνυμα τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι τουρίστες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού με σκοπό την τελική μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. 

 

Η δράση αυτή μαζί με άλλες τρείς που έχουν προγραμματιστεί στον τομέα του τουρισμού έχουν τοποθετήσει το Δήμο Χερσονήσου ανάμεσα στις 19 «Περιπτώσεις Μελέτης» του Συμφώνου των Δημάρχων.  Η μακέτα της κάρτας – πόρτας θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή από την ομάδα εργασίας για το Σύμφωνο των Δημάρχων του Δήμου Χερσονήσου στο covenant@hersonisos.gr και στο 2813 404661.

 

 

 

 

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου